Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Blog

2017.10.12 A LÁTÁS VILÁGNAPJA, Október a látás hónapja

A szem- és látásvizsgálat mindenki számára évente ajánlott. Október a látás hónapja, ezért ne feledkezzen meg Ön sem az éves szűrővizsgálatokról!

Az Essilor Vision Foundation felmérései alapján világszerte 2,5 milliárd embernek van látásproblémája, de nem visel semmilyen korrekciós eszközt (szemüveget vagy kontaktlencsét). Ez a világ dolgozó népességének a 33%-át jelenti, amely természetesen befolyásolja a termelékenységet, így negatív hatással van a gazdaságok teljesítményére is. A nem korrigált látás összesen 269 milliárd dollár veszteséget okoz a dolgozói termelékenységben világszerte (elsősorban a fejlődő országokban jelentős ez a veszteség).

A gyermekek esetében is riasztó adatokról beszélhetünk, közel 30%-uk küzd valamilyen látásproblémával, amely negatívan befolyásolhatja egészségüket, az iskolában nyújtott teljesítményüket és akár a közösségbe való beilleszkedésüket is. A jó látás elengedhetetlen a fejlődésükhöz, hiszen a tanult információk 80%-a a látásukon keresztül jut el hozzájuk. A gyerekek első szemészeti szűrővizsgálata 3 éves korig javasolt. Ha a családban magas fokú rövidlátás vagy távollátás ismeretes, illetve előfordult cukorbetegség vagy öröklődő szembetegség, fokozottan ajánlott a szemészeti szakvizsgálat.

Szerte a világon az autóvezetők 23%-ának van korrigálatlan látásproblémája, tehát gyakorlatilag minden 4. gépkocsivezető nem lát tökéletesen. A vizsgálatok szerint a közúti balesetek 59%-a lehet összefüggésben a rossz látással.

40 éves kor felett a szembetegségek, a látásromlás és a vakság előfordulásának esélye megháromszorozódik minden egyes eltelt évtizeddel. Szintén 40 éves kör körül kezd kialakulni az úgynevezett presbyopia, egy természetes folyamat, amely során a szem fokozatosan elveszíti természetes alkalmazkodóképességét. Ennek legfőbb jele, hogy az apró betűk összefolynak, elmosódnak és az olvasnivalót egyre távolabb kell tartanunk ahhoz, hogy élesen láthassuk. Szerencsére erre a problémára létezik megoldás, a multifokális szemüveg, amely egyszerre nyújt éles képet közelre, munkatávolságra (pl.számítógéphez) és távolra egyaránt.

A szembetegségek kialakulásában nagy szerepet játszik az UV sugárzás. A szürkehályog megbetegedések 1/5-e például bizonyítottan az UV sugárzásra vezethető vissza. Kevesen tudják, de az UV sugárzás 40%-a nem napsütésben, hanem borult, felhős időben ér bennünket, hiszen ilyenkor többnyire nem viselünk védekezésre szolgáló napszemüveget. Az UV sugarak áthatolnak a felhőkön, havas időben pedig a friss hó visszaveri azt, így sokszorozva meg annak károsító hatását.

A szemünkbe érkező UV sugárzás károsító hatása életünk során összeadódik, így a védekezést már gyermekkorban célszerű elkezdeni. Ez azért is nagyon fontos, mert a kisgyermekek szeme egy bizonyos életkor alatt sokkal érzékenyebb a káros UV sugárzásra, ugyanis a szemlencséjük még nem képes olyan fokú védekezésre, mint a felnőtteké. A felmérések szerint az összes UV károsodás 80%-a 18 éves kor előtt éri az emberek szemét. A gyermekek szemének védelme ezért jelentősen csökkenti a későbbi látásproblémák kockázatát.

Forrás:
http://www.essilor.hu/hirek/Lapok/Alatasvilagnapja.aspx

Címkék

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

További cikkeink