Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Blog

A Crizal UV szemüveglencse rétegről

2013. április 03. 14:20 | Technológia

Tiszta, éles látás és kiváló UV védelem Crizal UV lencsével!

Az UV sugárzás mindenhol és mindenkor komoly veszélyt jelent, ezért szemünk védelme – akárcsak a bőrünké – elengedhetetlen!

Az alábbi videó az UV sugárzás veszélyeit mutatja be:

UV sugárzás: Komoly veszély a szemre

Az UV sugárzásnak komoly, visszafordíthatatlan káros következményei lehetnek a szemünkre. Az UV bizonyítottan felelős a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásáért, valamint a szem környéki bőr rákos elváltozásaiért és a ráncok kialakulásáért. Becslések szerint évente 15 millió ember veszíti el szeme világát a szürkehályog következtében, amelynek egyik fő oka lehet az UV sugárzás. Szintén az UV az egyik fő okozója a szem környéki bőrön kialakuló rákos elváltozásoknak, amelyek összességében a bőrrákos esetek 5-10%-át teszik ki.

Talán azzal mindenki tisztában van, hogy napsütéses időben jelentős UV sugárzás éri szemünket, ezért védekeznünk kell napszemüveg viselésével. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a teljes UV sugárzás 40%-a nem napsütéses időben ér bennünket, így az év mind a 365 napján ki vagyunk téve a káros sugaraknak. Ezért nagyon fontos, hogy felhős időben is gondoskodjunk a megfelelő UV védelemről.

Két innováció az Essilortól a szem UV sugárzás elleni védelmében:

  • Crizal UV
  • E-SPF (Szem Napvédő Faktor)

Crizal UV: Egyedülálló hátsó oldali UV védelem

A legtöbb szemüveglencse rendelkezik UV védelemmel a lencse elülső oldalán, így a szemből érkező és a lencsén áthaladó UV sugarakat különböző mértékben ugyan, de képesek kiszűrni. Ugyanakkor az UV sugarak nem csak elölről érkeznek, hanem hátulról is, amely akár a teljes UV sugárzás 50%-a is lehet. Ez különösen veszélyes, hiszen a hátulról érkező UV sugarakat a lencse elülső oldalán található réteg „megállítja” és egyenesen visszaveri a sugarakat a szemüvegviselő szemébe.

Az Essilor ezért kifejlesztett egy új anti-reflex (tükröződéscsökkentő) réteget, amely amellett, hogy a szemből érkező UVA és UVB sugarak 100%-át kiszűri,a szemüveglencsék hátsó felületén is UV védelmet biztosít, így gyakorlatilag kiküszöböli az UV sugarak visszaverődését a szembe, miközben prémium minőségű átlátszóságot biztosít.

Az alábbi videó egy hagyományos 100% UV szűrős lencsét hasonlít össze egy Crizal UV lencsével. Mindkét szem alá UV visszaverő festékkel az "UV" feliratot írták. Szemből mind a két lencse megállítja az UV sugárzást, a hátulról érkező UV fényt viszont csak a Crizal UV lencse csökkenti hatékonyan.

E-SPF index

Az egyes szemüveglencsék által nyújtott UV védelem mértéke nagyon különböző lehet. Az E-SPF index (Szem Napvédő Faktor) segít különbséget tenni a szemüveglencsék e téren nyújtott teljesítménye között. Az E-SPF=25 érték azt jelenti, hogy ilyen szemüvegben a szem UV védelme 25-szöröse a szemüveg nélkül elérhető UV védelemnek*.

Mostantól minden Crizal felületvédelemmel ellátott színezetlen szemüveglencse E-SPF=25* értékkel rendelkezik. Napszemüveglencsék esetén E-SPF=50+ (Crizal Sun UV felületvédelemmel).

 

Az egyedülálló UV védelem mellett a Crizál rétegek kiemelkedően hatékonyan veszik fel a küzdelmet a tükröződéssel, szennyeződéssel, karcokkal, porral és a vízzel szemben.

Csillogás / Tükröződés csökkentése

Anti-reflex (tükröződés-csökkentő) réteg hiányában a lencse felületéről a fény egy része visszatükröződik a szembe. A Crizal lencsék esetében nincs ilyen visszatükröződés, ezáltal élénkebbek a kontrasztok és a szem sem fárad el annyira. A lencsén nem látszik a visszatükröződés, ami sokkal esztétikusabb látványt nyújt. Egy anti-reflex réteg nélküli szemüveglencsén keresztül nem mindig látni a viselő szemeit.

Szennyeződés-taszítás

A Crizal lencséket úgy kezelik, hogy taszítsák a vizet és az olajat, ezért állnak ellen a szennyeződéseknek és ujjlenyomatoknak, illetve ezért olyan könnyű tisztítani őket.

Karcállóság vagy felületkeményítés

Láthatatlan felületkeményítő rétegek biztosítják, hogy a mindennapi viselés során a lencsék ne karcolódjanak és ezáltal tisztább, élesebb látást nyújtsanak.

Portaszítás

Egy hagyományos szemüveglencse letörlésekor negatív töltés keletkezik a lencse felületén, ami még jobban vonzza a port. A Crizal lencsék esetén nem képződik ilyen töltés, ezért a porszemcsék nem tapadnak a felületére.

Vízlepergetés

A Crizal lencsék vízlepergető felülete megakadályozza a víz szétterjedését a lencse felszínén. A víz apró cseppekké áll össze és könnyedén lepereg a lencse felületéről, míg hagyományos lencsék esetén a víz szétterjed és hozzátapad a lencse felületéhez. 

A Crizal UV lencsék bevezetése egy áttörő innováció az optikai piacon, amelynek segítségével sokat tehetünk az egészséges látás megőrzéséért valamennyi - különböző korú és különböző látásproblémával rendelkező- szemüvegviselő esetében. A hátsó oldali UV védelem színezetlen és napszemüveglencséken is elérhető.

 

*A Szem Napvédő Faktor vagy E-SPF az Essilor által létrehozott és független harmadik fél által jóváhagyott index, amely a szemüveglencse által nyújtott teljes (első és hátsó oldali) UV védelmet fejezi ki. E-SPF=25 értékkel rendelkezik minden Crizal UV és Optifog szemüveglencse, kivéve az Essilor Orma (E-SPF=10). Az E-SPF érték kizárólag azt mutatja, hogy a lencse milyen mértékben szűri ki az UV sugarakat, ugyanakkor nem vesz figyelembe olyan külső változókat, mint pl. az arc formája, a keret formája vagy a szemüvegviselés pozíciója.
**Minden Crizal Sun UV és Optifog Sun felületvédelemmel ellátott napszemüveglencse E-SPF értéke 50 feletti, kivéve az Essilor Orma (E-SPF=25).

Címkék

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

További cikkeink