Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Blog

2021 Október 14 - A látás világnapja

Ami megvan, aminek az elvesztésének fenyegető voltát nem érezzük, azt hajlamosak vagyunk természetesnek tekinteni. Különösen igaz ez az érzékelésünkre, a látásunkra vagy a hallásunkra, amit a legtermészetesebb dolgok közé sorolunk egészen addig, amíg minden rendben van velük.

A látás világnapját (World Sight Day) 2000 óta rendezik meg október második csütörtökjén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható, és a kormányok, a különböző szervezetek fordítsanak nagyobb figyelmet a megelőzési beruházásokra.

Több krónikus betegség előbb-utóbb kihat a látásra is. Legismertebb ezek közül a cukorbetegség, ami akár teljes vakságot is okozhat. Ugyanígy az érrendszer károsodása, a keringés megbetegedései is súlyos látássérültséghez vezethetnek, ahogy a dohányzás és a nagymértékű alkoholfogyasztás is. Számos szembetegség következménye is lehet súlyos látásvesztés vagy teljes vakság. Bár ezek többsége idős korban jelentkezik, fiatalként is érdemes odafigyelni szemünk egészségére.

A statisztikák szerint évente minimum több száz, egyes becslések szerint azonban akár 6000 látásvesztés vagy súlyos látásromlás is bekövetkezik hazánkban. Ezekre és a megelőzés fontosságára a szemészeti szakma és a látássérült emberekkel foglalkozó szervezetek évről évre ráirányítják a társadalom figyelmét a látás világnapján.

Ha pedig már nem javítható a látás, akkor sem csupán a beletörődés a megoldás. A látássérült emberek mindennapjait számos szolgáltatás, korszerű technológia és praktikus megoldás könnyíti meg. Az informatika kinyitja a világot, sokszor pótolva az elvesztett vizualitást. Az MVGYOSZ online hangoskönyvtára a látássérült emberek számára is hozzáférhetővé teszi az olvasás élményét, a Távszem szolgáltatás pedig a fizikai távolságokat áthidalva nyújt segítséget bárhol, bármikor. A BlindShell magyarul beszélő, nyomógombos okostelefon azok számára is kényelmes megoldást jelent az infokommunikációs technológiák előnyeinek kiaknázására, akik koruknál vagy mozgáskoordinációs problémáiknál fogva idegenkednek az érintőképernyős eszközöktől. A szövetség által biztosított ártámogatással a jó minőségű fehérbotok is elérhető áron vásárolhatóak meg. Az MVGYOSZ segédeszközboltjában többféle nagyítóeszköz közül válogathatnak a gyengénlátó vásárlók, illetve ugyanitt kaphatóak a vak emberek mindennapjait megkönnyítő beszélő eszközök, így például a színfelismerő, a vérnyomás- és vércukorszintmérő, valamint a különféle órák és mérlegek is. A speciális eszközök és segítő technológiák használatát az MVGYOSZ megyei és regionális tagegyesületeinél, illetve a látássérült személyek elemi rehabilitációját biztosító szervezeteknél ingyenesen lehet elsajátítani.

A látás világnapja és az egész októbert átívelő látás hónapja kampány Díjmentes látásellenőrzésen való részvételre ad lehetőséget.

A Díjmentes látásellenőrzés részleteit itt találja.

Forrás: MVGYOSZ

Címkék

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

További cikkeink