Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Gyakori kérdések

Szemüveg tisztítása, kezelése

A szemüveg sérülékeny látásjavító eszköz. Az, hogy egy szemüveg milyen hosszan szolgál bennünket, nagyban függ attól, hogy hogyan bánunk vele. A szemüvegkeretek, lencsék deformálódása, törése, a lencse rétegeinek sérülése megfelelő kezeléssel elkerülhető. Ahhoz hogy elkerüljük ezeket a kellemetlenségeket, érdemes betartani néhány alapszabályt:

Szemüveghasználati útmutató

 • A szemüveget mindig két kézzel, két száránál fogva tegye fel és vegye le! Ezzel megelőzhetjük a szárak és a középrész gyakori megfeszülését, ami törést, deformálódást okozhat. A keret nélküli, fúrt szemüvegek lencséi még sérülékenyebbek, ezekkel bánjon még óvatosabban!
 • A szemüveget ne tegye ki 60°C feletti hőhatásnak (pl. ne felejtse nyáron az autóban, ne vigye be a szaunába vagy gőzfürdőbe és ne tegye le fűtőtest, sütő mellé)!
 • Kerülje a szemüveg durva vagy éles tárgyakkal való érintkezését!
 • A szemüveglencsét csak speciális mikroszálas törlőkendővel javasolt tisztítani. A papír, száraz törlőruha és a szarvasbőr törlőkendők olyan kemény szemcséket tartalmazhatnak (farost, rárakódott mikroszkopikus porszemek), amik a bedörzsöléssel hosszú távon a lencserétegek kopását eredményezhetik. Ha nagyon koszos a lencse, esetleg poros, tisztítás előtt érdemes langyos folyóvízben leöblíteni róla a nagyobb szemcséket, hiszen törlés közben ezek is karcolhatják a lencsét.
 • A keretet szintén javasolt heti egyszer langyos folyóvízben átöblíteni. A szűkebb, nem hozzáférhető részeket ahol könnyebben megül a szennyeződés (pl. orrpapucsnál, szárak illesztésénél), egy PUHA fogkefével finoman meg lehet tisztítani, figyelve arra, hogy ne feszítsük meg. Ilyenkor érdemes a két lencse közötti híd résznél tartani a szemüveget.
 • Intenzív tisztítószerek és erős vegyhatású anyagok (pl. hajlakk, parfüm, aceton, permetezőszerek stb.) a keret és a lencse felületét károsíthatják. Ne használjon ismeretlen eredetű tisztítószert szemüveglencséi tisztítására!
 • Soha ne tegye le szemüvegét lencsével lefelé! A legkomolyabb felületvédelemmel ellátott lencse sem áll ellen a szilárd tárgyakkal történő többszöri érintkezésnek.
 • Ha a szemüveget nem használja, helyezze megfelelő méretű tokba (lehetőleg keménybe), amely megvédi a sérülésektől!
 • A szemüveg sérülékeny látásjavító eszköz, ezért finom kezelést igényel. Javítását, beállítását bízza szakemberre! Kérjük, ne próbálja házilag megszerelni sérült szemüvegét, mert ezzel gyakran komoly károkat okozhat a szemüvegben és akár a későbbi szakszerű javítást is ellehetetleníti.
 • A sérült szemüvegek kisebb javítását (beállítás, csavarcsere, orrtámasz csere, ultrahangos tisztítás, damilozás) azonnal elvégezzük. Nálunk vásárolt szemüveg esetén ez természetesen ingyenes.

Ne feledje, hogy a garancia csak a szemüveg rendeltetésszerű használata esetén érvényesíthető!

Garanciák

Essilor Garancia

Az Essilor széleskörű garanciát nyújt az Ön által vásárolt szemüveglencsékre, azok alapanyagára és felületvédelmére egyaránt. Ez a garancia azonban csak a szemüveg rendeltetésszerű használata esetén érvényesíthető, ezért kérjük, feltétlenül olvassa el a Szemüveghasználati útmutatóban foglaltakat!

Az alábbiakban összefoglaljuk az Essilor által nyújtott garancia érvényesítésére vonatkozó feltételeket. Az Essilor márkanévvel ellátott valamennyi szemüveglencsénkre érvényes az un. Általános Essilor garancia, amely az alaplencsére vonatkozik. Ezen felül a Crizal lencsékre a Crizal garancia, a Varilux multifokális lencsékre pedig a Varilux garancia is érvényes.

Az Essilor Garancia az Essilor lencsék helyes használatára vonatkozó feltételek betartása mellett bekövetkezett hibákra vonatkozik.

Az Essilor Garancia kiterjed minden (raktári és gyártott) Essilor márkanévvel ellátott szemüveglencsére.

Az Essilor Garancia kiterjed mindazon hibákra, melyek gyártási eredetűek, legyen az alapanyag hibája, vagy a felületvédelem hibája (kivéve Crizal felületvédelem, melyre külön garancia vonatkozik).

Airwear lencsék esetén a furatnál illetve a damilnál törött lencse 1 év utáni károsodása nem minősül minőségi vagy megmunkálás okozta károsodásnak.

Az Essilor Garancia érvényesítése kizárólag abban az optikai üzletben lehetséges, ahol a szemüveget vásárolta. Minden esetben vigye magával a garanciakártyát, mert a garancia csak annak felmutatásával érvényesíthető. Amennyiben a szemüveglencse bizonyíthatóan gyártási eredetű probléma miatt sérült, úgy a garancia keretében az optikai üzlet kérheti a lencse cseréjét egy megegyező alapanyagú, típusú és paraméterekkel rendelkező Essilor szemüveglencse cseréjére.

Az Essilor Garancia időtartama 1 év.

Crizal Garancia

A Crizal Garancia a Crizal felületkezeléssel kapcsolatos gyártási eredetű minőségi problémák esetére nyújt garanciát.

A Crizal garancia kizárólag a szemüveglencsék rendeltetésszerű használata mellett érvényesíthető. A rendeltetésszerű használatról bővebben olvashat honlapunkon a Szemüveg tisztítása, kezelése menüpontban.

Amennyiben a Crizal réteg bizonyíthatóan gyártási eredetű probléma és nem helytelen vagy gondatlan használat következtében sérült, úgy a szemüveglencsét kicseréljük egy másik ugyanolyan paraméterekkel rendelkező és ugyanolyan típusú szemüveglencsére (azonos dioptriaértékben).

A Crizal Garancia érvényesítése kizárólag a Crizal Garanciakártya felmutatásával lehetséges abban az optikai üzletben, ahol szemüvegét vásárolta.

A Crizal Garancia időtartama 2 év.

Varilux Garancia

Amennyiben Ön Varilux multifokális (progresszív) szemüveglencsét vásárolt, az Essilor a hagyományos garancián túl speciális, ún. megszokási garanciát nyújt szemüveglencséire.

Az Ön részére egyedileg legyártott Varilux multifokális lencsék viselete rövid idő alatt automatikusan megszokottá válik. A Varilux Garancia olyan, a lencse értékét növelő szolgáltatás, mely biztosítja, hogy amennyiben 1 hónap viselés után még megszokási vagy a termékkel kapcsolatos egyéb problémák állnak fenn, a Varilux lencsét az Essilor kicseréli egy másik Essilor lencsére, mely a távoli és közeli látást biztosítja.

A Varilux Garancia magában foglalja az Essilor Garancia feltételeit is, azaz kiterjed az 1 éven belül felmerülő gyártási eredetű minőségi problémákra és a felületvédelem hibáira. Ilyen esetben a szemüveglencsét az Essilor egy másik, ugyanolyan paraméterekkel rendelkező és ugyanolyan típusú szemüveglencsére cseréli.

A Varilux Garancia csak a rendeltetésszerű használatra vonatkozó feltételek betartása mellett bekövetkezett hibákra vonatkozik. A Varilux lencsék helyes használatáról a lencsék mellett elhelyezett Varilux Útmutatóban olvashat, de figyelmébe ajánljuk honlapunk vonatkozó oldalát is (Szemüveghasználati útmutató).

A Varilux Garancia nem érvényesíthető eltérő addíció esetén illetve, ha a szemüvegnek csak az egyik lencséje multifokális lencse. Különböző felületkialakítású vagy alapanyagú lencsék használata a két oldalon szintén nem javasolt.

A Varilux Garancia nem terjed ki a lencsék visszavásárlására.

A Varilux Garancia érvényesítése kizárólag a Varilux Garanciakártya felmutatásával lehetséges abban az optikai üzletben, ahol szemüvegét vásárolta.

A Varilux Garancia időtartama 1 hónap.

Mennyibe kerül egy szemüveg?

Erre az egyszerű kérdésre sajnos ugyanúgy nem lehet egy szóval válaszolni, mint arra hogy mennyibe kerül egy autó, egy bicikli, egy mosógép vagy egy hűtő. Ma már szinte minden szemüveglencse gyártónál megtalálhatóak olcsó alaplencsék, és a legmodernebb technológiák felhasználásával tervezett és gyártott prémium szemüveglencsék is. Az első és legfontosabb szempont megállapítani, hogy mik az igényei, milyen körülmények között használja a szemüvegét, milyen az életmódja. Ezek alapján az optikus már tud ajánlani lencséket, és segít kiválasztani a minőségben és árban Önnek leginkább megfelelőt.

Kontaktlencse viselés, ápolás

A mai modern kontaktlencsék használata már teljesen kockázatmentes. Ehhez azonban fontos, hogy a kontaktlencse kezelésének, tisztításának és ápolásának szabályait szigorúan betartsuk.

 • A kontaktlencséket csak a meghatározott hordási ideig szabad hordani!!! 2 hetes lencséket 2 hétig, 1 hónapos lencséket 1 hónapig, stb. A lencsék alapanyaga határozza meg, hogy milyen gyorsan rakódnak le a szennyeződések a felületén, és ez szabja meg a hordási idejüket is. A lencsék túlhordása igen komoly szemfertőzésekhez, szemgyulladáshoz, a szaruhártya sérüléséhez vezethet.
 • A nem „bennalvós” kontaktlencséket minden este lefekvés előtt ki kell venni, megfelelően megtisztítani, és a friss tiszta ápolófolyadékkal feltöltött tokban kell tárolni. Amennyiben nem tisztítjuk meg, illetve nem tiszta ápolófolyadékban tároljuk, a lencséken hamarabb jönnek létre felrakódások, hordásuk kényelmetlenné válik, nő a szembetegségek kialakulásának kockázata.
 • A kiszáradt, vagy szakadt, sérült kontaktlencséket tilos szemre helyezni.
 • Lázas állapotban, szemgyulladás esetén a kontaktlencse viselése ellenjavallt.
 • Az allergiás szempanaszokat egyeseknél csökkenti, másoknál ronthatja a kontaktlencse viselése, tehát az allergia többnyire nem kizáró ok.
 • Mivel a fentiekből látható, nem minden esetben lehet kontaktlencsét viselni, ezért minden kontaktlencsét hordó embernek javasolt, hogy legyen egy megfelelő látást biztosító szemüvege.
Olyan kérdése van, amire nem talál választ?
Lépjen kapcsolatba Velünk és küldje el üzenetét részünkre!
Üzenet küldése

Blog