Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Termékeink Crizal UV

A legjobb felületvédelem az Essilortól:

Két innováció az Essilortól a szem
UV sugárzás elleni védelmében:
Crizal UV és E-SPF
(Szem Napvédő Faktor)

Az Essilor, a világ vezető szemüveglencse gyártója bemutatta legújabb, áttörő fejlesztését: Crizal UV szemüveglencse, amely magasabb szintű UV védelmet biztosít minden eddigi lencsénél. A Crizal UV bemutatásával egy időben ez Essilor bevezetett egy új mérőszámot: E-SPF (Szem Napvédő Faktor) amely a szemüveglencsék teljes körű UV védelmének kifejezésére szolgál valamint segít eligazodni a különböző lencsék között.


 

UV sugárzás: Komoly veszély a szemre

Az UV sugárzásnak komoly, visszafordíthatatlan káros következményei lehetnek a szemünkre. Az UV bizonyítottan felelős a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásáért, valamint a szem környéki bőr rákos elváltozásaiért és a ráncok kialakulásáért. Becslések szerint évente 15 millió ember veszíti el szeme világát a szürkehályog következtében, amelynek egyik fő oka lehet az UV sugárzás. Szintén az UV az egyik fő okozója a szem környéki bőrön kialakuló rákos elváltozásoknak, amelyek összességében a bőrrákos esetek 5-10%-át teszik ki.

Talán azzal mindenki tisztában van, hogy napsütéses időben jelentős UV sugárzás éri szemünket, ezért védekeznünk kell napszemüveg viselésével. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a teljes UV sugárzás 40%-a nem napsütéses időben ér bennünket, így az év mind a 365 napján ki vagyunk téve a káros sugaraknak. Ezért nagyon fontos, hogy felhős időben is gondoskodjunk a megfelelő UV védelemről.

Crizal UV: Egyedülálló hátsó oldali UV védelem

A legtöbb szemüveglencse rendelkezik UV védelemmel a lencse elülső oldalán, így a szemből érkező és a lencsén áthaladó UV sugarakat különböző mértékben ugyan, de képesek kiszűrni. Ugyanakkor az UV sugarak nem csak elölről érkeznek, hanem hátulról is, amely akár a teljes UV sugárzás 50%-a is lehet. Ez különösen veszélyes, hiszen a hátulról érkező UV sugarakat a lencse elülső oldalán található réteg „megállítja” és egyenesen visszaveri a sugarakat a szemüvegviselő szemébe.

Az Essilor ezért kifejlesztett egy új anti-reflex (tükröződéscsökkentő) réteget, amely a színezetlen szemüveglencsék hátsó felületén is UV védelmet biztosít, így gyakorlatilag kiküszöböli az UV sugarak visszaverődését a szembe, miközben prémium minőségű átlátszóságot biztosít. A Crizal UV lencsék bevezetése egy áttörő innováció az optikai piacon, amelynek segítségével sokat tehetünk az egészséges látás megőrzéséért valamennyi - különböző korú és különböző látásproblémával rendelkező- szemüvegviselő esetében. A hátsó oldali UV védelem színezetlen és napszemüveglencséken is elérhető.

E-SPF (Szem Napvédő Faktor):
Új mérőszám a szemüveglencsék teljes körű UV védelmének kifejezésére

Annak érdekében, hogy a szem UV védelme minden eddiginél nagyobb figyelmet kapjon, az Essilor bevezetett egy nemzetközi mérőszámot, amely a napvédő krémek SPF faktorának analógiájára építve került kialakításra. Az E-SPF vagy Szem Napvédő Faktor az Essilor által létrehozott és független harmadik fél által jóváhagyott index, amely a szemüveglencse által nyújtott teljes (első és hátsó oldali) UV védelmet fejezi ki. Egy napjainkban végzett kutatás* szerint a megkérdezettek több mint kétharmada nincs tisztában azzal, hogy átlátszó szemüveglencsén is elérhető az UV védelem, illetve 90%-uk hasznosnak tartana egy napvédő faktorszám bevezetését a szemüveglencsékre. Egy ilyen index segítené az eligazodást a különböző szemüveglencsék nyújtotta UV védelem terén.
Színezetlen szemüveglencsék esetén az E-SPF értéke 2 és 25 között mozog, míg napszemüvegek és színezett lencsék esetében a maximum E-SPF=50+. Egy szemüveget nem viselő esetén az E-SPF faktor értéke 1. Tehát egy 25-ös E-SPF faktorral rendelkező szemüveglencse esetén a szemüvegviselő 25-ször jobb UV védelemben részesül, mintha egyáltalán nem viselne szemüveget. Az Essilor új fejlesztése, a Crizal UV a színtelen szemüveglencsék esetében a lehetséges legmagasabb, 25-ös E-SPF faktorral rendelkezik**. Ez az érték, ahogyan az E-SPF faktor kialakítási protokol is független harmadik fél, Dr. Karl Citek, (OD, PhD, Optometrista professzor és kutató) által jóváhagyott és elismert.
Az Essilornál hiszünk abban, hogy az E-SPF faktor és a Crizal UV bevezetésével felhívhatjuk a figyelmet a szem UV védelmének fontosságára és növelhetjük a szemüvegviselők ezzel kapcsolatos ismereteit.

* IPSOS Omnibus kutatás 5 országban (Franciaország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország és Németország)
** E-SPF=25 értékkel rendelkezik minden Crizal UV és Optifog UV lencse, kivéve az Essilor Orma (E-SPF=10)

Blog