Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Blog

A Crizal UV szemüveglencse rétegről

Tiszta, éles látás és kiváló UV védelem Crizal UV lencsével!

Az UV sugárzás mindenhol és mindenkor komoly veszélyt jelent, ezért szemünk védelme – akárcsak a bőrünké – elengedhetetlen!

Az alábbi videó az UV sugárzás veszélyeit mutatja be:

UV sugárzás: Komoly veszély a szemre

Az UV sugárzásnak komoly, visszafordíthatatlan káros következményei lehetnek a szemünkre. Az UV bizonyítottan felelős a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásáért, valamint a szem környéki bőr rákos elváltozásaiért és a ráncok kialakulásáért. Becslések szerint évente 15 millió ember veszíti el szeme világát a szürkehályog következtében, amelynek egyik fő oka lehet az UV sugárzás. Szintén az UV az egyik fő okozója a szem környéki bőrön kialakuló rákos elváltozásoknak, amelyek összességében a bőrrákos esetek 5-10%-át teszik ki.

Talán azzal mindenki tisztában van, hogy napsütéses időben jelentős UV sugárzás éri szemünket, ezért védekeznünk kell napszemüveg viselésével. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a teljes UV sugárzás 40%-a nem napsütéses időben ér bennünket, így az év mind a 365 napján ki vagyunk téve a káros sugaraknak. Ezért nagyon fontos, hogy felhős időben is gondoskodjunk a megfelelő UV védelemről.

Két innováció az Essilortól a szem UV sugárzás elleni védelmében:

  • Crizal UV
  • E-SPF (Szem Napvédő Faktor)

Crizal UV: Egyedülálló hátsó oldali UV védelem

A legtöbb szemüveglencse rendelkezik UV védelemmel a lencse elülső oldalán, így a szemből érkező és a lencsén áthaladó UV sugarakat különböző mértékben ugyan, de képesek kiszűrni. Ugyanakkor az UV sugarak nem csak elölről érkeznek, hanem hátulról is, amely akár a teljes UV sugárzás 50%-a is lehet. Ez különösen veszélyes, hiszen a hátulról érkező UV sugarakat a lencse elülső oldalán található réteg „megállítja” és egyenesen visszaveri a sugarakat a szemüvegviselő szemébe.

Az Essilor ezért kifejlesztett egy új anti-reflex (tükröződéscsökkentő) réteget, amely amellett, hogy a szemből érkező UVA és UVB sugarak 100%-át kiszűri,a szemüveglencsék hátsó felületén is UV védelmet biztosít, így gyakorlatilag kiküszöböli az UV sugarak visszaverődését a szembe, miközben prémium minőségű átlátszóságot biztosít.

Az alábbi videó egy hagyományos 100% UV szűrős lencsét hasonlít össze egy Crizal UV lencsével. Mindkét szem alá UV visszaverő festékkel az "UV" feliratot írták. Szemből mind a két lencse megállítja az UV sugárzást, a hátulról érkező UV fényt viszont csak a Crizal UV lencse csökkenti hatékonyan.

 

Címkék

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

További cikkeink