Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Blog

A látásról

1

Emmetropnak nevezzük a fénytörési hibától mentes szemet, amely a belső szemizmok nyugalmi állapota mellett, a végtelenből érkező párhuzamos fénysugarakat a szem törőközegein áthaladva az ideghártyán, azaz a retinán egyesíti képponttá. Az ilyen egészséges szem jellemzője az éles látás és a normális kiterjedésű látómező.

A leggyakoribb fénytörési hibák

Ametropia esetén a kép nem pontosan a retinán képződik, ami homályos látást eredményez és mindenképpen korrekciót igényel. Az ametropiának három formáját ismerjük:

- Rövidlátás (Myopia)

- Távollátás (Hypermetropia)

- Asztigmatizmus

Mindezek mellett 40 éves kor felett a szem fokozatosan elveszíti természetes alkalmazkodóképességét, az apró betűk összemosódnak és az olvasnivalót egyre távolabb kell tartanunk a szemünktől, hogy élesen láthassuk. Ez egy teljesen természetes folyamat, amely előbb-utóbb mindenkinél bekövetkezik és presbyopiának vagy másnéven időskori távollátásnak nevezzük.

A felsorolt szemproblémák a legelterjedtebbek, de vannak más hasonló szembetegségek is mint pl. a tompa látás, a kancsalság vagy a gyengénlátás.

Hogyan korrigálhatók a fénytörési hibák?

A korrekció célja, hogy éles kép jöjjön létre a retinán, és ezáltal tökéletesedjen a látott kép. Ez legkönnyebben a különböző korrekciós szemüveglencsék segítségével érhető el. Ezek a lencsék az alapanyag, az optikai felületkialakítás és a felületkezelés együttes eredményeként korrigálják a problémát.

Címkék

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

További cikkeink