Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Blog

Asztigmatizmus

Asztigmatizmus vagy asztigmia (tévesen használva szemtengelyferdülés) előfordulásakor, a szem törőközegein átjutó fénysugarak nem egy fókuszpontban találkoznak a retinán, hanem két különböző gyújtópont keletkezik. Ennek az az oka, hogy a szaruhártya különböző mértékben görbül x-, illetve y-tengelyben.

A szem sem távolra, sem közelre nem lát jól, a perifériás látás is homályos. A hasonló betűk, mint pl. a H és az M könnyen összekeverhetőek, akár tábláról vagy füzetből kell olvasni azokat.

Az asztigmia más szemproblémákkal is társulhat: rövidlátással, távollátással vagy presbyopiával.

Az asztigmia gyakori probléma a gyermekek körében és negatív hatással lehet a tanulmányokra is, mivel a számok és betűk összekeverését okozhatja.

Korrigálása hengerfelszínű (cilinderes) lencsével történik. Az ilyen lencse kompenzálja a szaruhártya hibáját, és emiatt a szélein különböző vastagságú. Minél erősebb az asztigmia, ez a különbség annál jobban látható a lencse szélein.

Megoldások asztigmiában szenvedők számára

Az Essilor nagyon könnyű és lapos lencsék széles választékát kínálja asztigmiában szenvedők számára. A szódásüveg szemüvegek kora lejárt - az Essilor szemüveglencséi kényelmesek és esztétikusak.

Az Essilor lencsekínálatról bővebben itt

Címkék

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

További cikkeink