Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Blog

Kognitív illúziok

1
2
3
4
5
6

Kognitív illúziók

Hermann Helmholtz ötlete vetette fel először a 19. században, hogy a kognitív illúziók, melyekről feltételezték, hogy a világról alkotott hipotézisekkel együtt a kölcsönhatásokból származnak, „tudattalan következtetések” felé vezetnek. A kognitív illúziókat gyakran osztják fel a következők szerint: kettős jelentésű illúziók, torzító illúziók, paradox illúziók, vagy képzelt illúziók.

A kettős jelentésű illúziók olyan képek vagy tárgyak, melyek egy perceptuális „kapcsolót” váltanak ki az alternatív értelmezések között. A Necker kocka (1. kép) egy jól ismert példa, melynél nem lehet eldönteni hogy melyik a kocka elülső vagy hátulsó lapja; egy másik példa erre az esetre a Rubin serleg (2. kép), melynél az agy folyamatosan kapcsolgat a két lehetőség között, hogy egy serleget lát, vagy két egymás felé forduló arcot.

A torzító illúziókat a méret, a hossz vagy a görbület torzulásai jellemzik. Egy feltűnő példa a kávéház-fal illúzió (3. kép). Akár hiszik akár nem, a vízszintes sávok teljesen párhuzamosak egymással. Egy másik példa a híres Müller-Lyer-illúzió (4. kép), melynél a két vonal egyforma hosszú, de a nyilak elhelyezkedése miatt az egyiket mégis rövidebbnek látjuk a másiknál.

A paradox illúziókat olyan tárgyak váltják ki, melyek paradoxak vagy lehetetlenek, mint például a Penrose-háromszögben vagy a lehetetlen lépcsősorokban láthatjuk, például M. C. Escher Növekvő és csökkenő című munkájában és a Vízesésben. A Penrose-háromszög (5. kép) egy olyan illúzió, mely egy kognitív félreértésen alapul, miszerint a szomszédos éleknek csatlakozniuk kell.

A képzelt illúziót úgy határozták meg, mint az olyan tárgyak érzékelését, melyek valójában nincsenek ott, csak egy megfigyelő észleli; például skizofrénia vagy egy hallucinogén válthatja ki. Ezeket helyesebben hallucinációknak nevezzük. Erre példa a Kanizsai háromszög (6. kép), ahol a kép közepén egy csúcsával lefelé mutató fehér háromszöget látunk. Ez a háromszög a valóságban nincs ott, csak az agyunk egészíti ki, és "teszi a megyfigyelő számára láthatóvá"
 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

További cikkeink