Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Blog

Presbyopia - Időskori távollátás

40 éves kor felett a szem fokozatosan elveszíti természetes alkalmazkodóképességét, az apró betűk összemosódnak és az olvasnivalót egyre távolabb kell tartanunk a szemünktől, hogy élesen láthassuk. Ez egy teljesen természetes folyamat, amely előbb-utóbb mindenkinél bekövetkezik és presbyopiának vagy másnéven időskori távollátásnak nevezzük.

A presbyopia nem fénytörési hiba, hanem egy természetes folyamat, ami mindenkinél bekövetkezik előbb vagy utóbb. Idővel a szemlencse elveszíti rugalmasságát és ezzel együtt fókuszálási képességét. Ennek hatásait általában 40 éves kor körül kezdjük érezni: mint egy autofókuszos fényképezőgép, amivel nem lehet éles képet készíteni, mert nem fókuszál megfelelően. Emmetrop presbyopoknak (akik eddig nem hordtak szemüveget) és ametrop presbyopoknak (aki már hordanak szemüveget) egyaránt problémát okozhat a közeli tárgyakra fókuszálás (pl.olvasás).

Megoldások presbyopok számára:

A Varilux multifokális (progresszív) lencsék optimális megoldást nyújtanak presbyopia esetén. Ezek a lencsék látható választóvonal nélkül biztosítanak tiszta, éles képet minden távolságra, anélkül, hogy közben állandóan váltogatni kellene a szemüvegeinket. A szemüveglencse felső részén a távoli dolgok, a középső részén a munkatávolságra lévők, míg az alsó részén keresztül az egészen közeli, olvasótávolságra lévő dolgok láthatók élesen. Mindez pedig esztétikus, választóvonal nélküli szemüveglencsén keresztül történik.

A progresszív szemüveglencsékről bővebben itt olvashat.

A Varilux lencsékről, a világ vezető progresszív lencséjéről bővebben itt olvashat.

Címkék

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

További cikkeink