Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Blog

Hogyan védhetjük meg gyermekeink szemét az egyre fokozódó látásromlástól?

„Ahhoz, hogy a gyerekek fölnőjenek, nem kell külön szoba, mindegyik szobába külön tévé, a gyerekneveléshez család kell.” Popper Péter

A Miópia (Myopia), vagyis rövidlátás veszélyt jelenthet gyermekeink szemére.

Gyermekeink jólléte és egészsége minden szülő számára a legfontosabb dolog. Egészséges életmód és táplálkozás, vitaminok, és az egészségügyi problémák megoldása mindennapos feladatunk. A látásuk ellenőrizetése viszont sokszor elmarad, hiszen a problémák, amiket a rossz látás okoz, gyakran nem szembetűnőek. Sok szülő - érthetően - nem ismeri fel a jeleket, a gyermek pedig nem fog szólni, hogy rosszul lát, hiszen nincs összehasonlítási alapja, ő úgy gondolja, hogy mindenki úgy lát, mint ő.

Tudta? Az iskolában 3-ból 1 gyermek nem látja tisztán a táblát1.

Az egyik leggyakoribb gyermekeket érintő látásprobléma a rövidlátás, vagyis a miópia. Ezt többek között a szemgolyó túlzott megnyúlása okozhatja. Ilyenkor a gyermek közelre nagyon jól lát, viszont a távoli tárgyak homályosak. Ez akár már pár méteres távolságnál is jelentkezhet, és minden, ami ennél távolabb van, az számára nem látható élesen.

Miért jelent ez egyre komolyabb problémát a világon?

A miópiára lassan népbetegségként lehet tekinteni. Sajnos a mai modern életmód fokozza a rövidlátás kialakulásának és gyors fokozódásának a kockázatát. Gyermekeink egyre kevesebb időt töltenek szabadban, természetes fényben, és hosszabb időt töltenek beltéren, műfényben, közelre tekintést igénylő tevékenységekkel. Tabletezés, mobilozás, számítógépes játékok és tv-nézés. Ezek mind serkentik a miópia kialakulásának és nagymértékű növekedésének az esélyét.

Ennek következményekén becslések szerint 2050-re...2

A gyermekkori miópia bármelyik korban jelentkezhet, ezért fontos, hogy a gyerekeket legalább évente elvigyük egy látásvizsgálatra.

Későbbi kockázatok

A gyermekkorban kialakuló miópiának két nagy veszélye van. Az egyik, hogy nagyon gyorsan tud fokozódni, ami kamaszkorra akár -5.00 - -6.00 dioptriás, vagy akár még ennél is erősebb szemüvegeket eredményezhet. A másik, hogy az extrém módon megnyúlt szemgolyó miatt drasztikusan megnő a későbbi szembetegségek kialakulásának a kockázata. Az alábbi táblázat mutatja, hogy a különböző fokú rövidlátás hányszorosára növeli egyes szembetegségek kialakulásának esélyét. Koppintson a képre a nagyobb verzióhoz!

Miért nem jók a mostani megoldások?

A gyerekkori miópia kontroll alatt tartásának már régóta vannak eszközei, de ezek nehézkességük, vagy esetleges mellékhatásaik miatt nem igazán terjedtek el. A másik lehetőség a szemműtét, ami szintén nem nyújt tökéletes megoldást. Egyrészt, csak akkor kerülhet sor ilyen típusú szemműtétre, ha a páciens elmúlt 18 éves, és a miópiája már stabilizálódott. Másrészt, ha meg is műtik a szemét - ami után akár el is hagyhatja a szemüveget - ez akkor sincs hatással arra, hogy a szemgolyó addigra már kórosan megnyúlt, így a fenti szembetegségek kialakulásának magas kockázata továbbra is fennáll.

StellestTM, a tökéletes megoldás

Az elmúlt évek kutatási és fejlesztési törekvéseinek köszönhetően az Essilor, a világ vezető optikai-lencsegyártó cége egy olyan megoldást tud nyújtani, ami hatékonyan veszi fel a versenyt a rövidlátás fokozódása ellen, és mindezt egyszerűen, mellékhatások nélkül teszi.

Bemutatjuk az Essilor megoldását, a StellestTM terápiás szemüveglencsét a miópia kontroll alatt tartására.

Hogyan működik?

A stellest szemüveglencse alapja egy hagyományos távoli szemüveglencse, aminek a felszínére a H.A.L.T. technológia eredményeként egy 1021 lencsécskéből álló lencserendszert alakítanak ki. Ez a lencserendszer egy olyan fényjelet generál a retina előtt, amely bizonyítottan lassítja a szemgolyó megnyúlását, így lassítva a miópia fokozódását3.

Milyen eredményeket lehet elérni

A StellestTM lencse az Essilor® innovatív megoldása, amely jelentősen lassíthatja a gyermekek rövidlátásának progresszióját. Hatékonyságát klinikai kutatások bizonyítják: az Essilor® StellestTM lencsék napi 12 órás viselés esetén, más egyfókuszú lencsékhez képest átlagosan

67%-kal lassították a miópia előrehaladását3!

A Stellest lencsék előnyei

  • Hatékony korrekciót nyújt. Olyan éles látást nyújt gyermekének, mintha egyfókuszú lencsét viselne4, ráadásul a gyermekek 100%-a teljesen megszokja a StellestTM lencséket már egy hét alatt4.
  • Lassítja a progressziót. Átlagosan 67%-kal lassítja a miópia lehetséges előrehaladását3, ami azért is nagyon fontos, mivel később a magas dioptriaérték nem csak kényelmetlenséget okoz, de növelheti bizonyos szembetegségek, például a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát is.

Nem kell kompromisszumot kötnie. A Stellest lencsék esztétikusak, biztonságosak és egyszerű megoldást nyújtanak.

Garanciák

  • A Stellest lencsék hatékonyan lassítják a miópia fokozódását, és erre garanciát is vállalunk. Amennyiben egy Stellest lencsét szabályosan viselő gyermek látása az 1 éves kontrollidőszak alatt 0,50 dioptriánál többet romlik, úgy a következő pár Stellest lencsét mi álljuk.
  • A Stellest lencséket polikarbonátból gyártyák, mely a legstrapabíróbb alapanyag az Essilor kínálatában. A lencsékre 1 év törésgaranciát vállalunk.
  • A lencsét védő Crizal Rock réteg egy nagyon erős felületkeményítéssel rendelkezik. A lencse teljeskörű UV védelmet ad, és kiváló a tükröződéscsökkentő rétege. Nehezen koszolódik, és könnyen tisztítható a víz, por és szennyeződés taszító rétegének köszönhetően. A rétegre 3 év garanciát vállalunk gyártási eredetű hibák esetén.

Amennyiben 14 év alatti gyermekét szeretné szemvizsgálatra bejelenteni, úgy kérjük, hogy az online időpontfoglaló rendszerünk helyett telefonon, vagy személyesen foglaljanak időpontot.

Üzleteink elérhetőségét itt találja

 

1. Essilor See Change –Put Vision First globáliskampány, 2017
2. Holden BA, Fricke TR, Wilson DA, és tsai. Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050. Ophthalmology. 2016;123(5):1036–1042.oldal; doi:10.1016/j.ophtha.2016.01.006
3. Az egyfókuszú lencsékhez képest, ha a gyermekek legalább 12 órán keresztül viselték mindennap. Bao, J., Huang, Y., Li, X., Yang, A., Zhou, F., Wu, J., Wang, C., Li, Y., Lim, E.W., Spiegel, D.P., Drobe, B., Chen, H., 2022. Spectacle Lenses With Aspherical Lenslets for Myopia Control vs Single-Vision Spectacle Lenses: A Randomized Clinical Trial. JAMA Ophthalmol. 140(5), 472–478.oldal, https://doi.org/10.1001/jamaophthalmol.2022.0401.
4. Kétéves prospektív, kontrollált, randomizált, kettős vak klinikai vizsgálat eredményei 54 miópiás gyermeken, akik Stellest™ szemüveglencsét viseltek 50 miópiás gyermekkel összehasonlítva, akik egyfókuszú lencsét viseltek. Az eredmények 32 olyan gyermekvizsgálatán alapulnak, akik arról számoltak be, hogy a Stellest™ szemüveglencséket mindennap legalább 12 órán keresztül viselték. Bao, J. és tsai. (2021). One-year myopia control efficacy of spectacle lenses with aspherical lenslets. Br. J. Ophthalmol. doi:10.1136/bjophthalmol-2020-318367. Drobe B. és tsai. (2020). Adaptation and visual comfort in children with new spectacle lenses containing concentric rings of contiguous aspherical micro-lenses for myopia control. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 61(7): 94.oldal

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

További cikkeink