Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Blog

Távollátás - Hypermetropia

Azt az állapotot, amikor a szem törőközegein áthaladó fénysugarak a retina mögött egyesülnek képpé, távollátásnak (hypermetropiának) nevezzük. Ennek oka, hogy a szemgolyó alakja lapított, így a szaruhártya és a retina túl közel van egymáshoz.

Enyhébb változatánál a szem többlet munkával még képes korrigálni, és akár távolra és közelre is élesen láthat az illető (fakultatív hypermetrópia). Ez a többlet munka azonban a szemnek fárasztó, különösen hosszan tartó közelre nézésnél. Ilyenkor szemfáradtság lép fel, ami egy megfelelő szemüveggel tökéletesen meszűntethető. Gyerekeknél a hypermetrópia gyakran észrevétlen marad, mivel a gyerekek szemlencséje még extrém módon tud alkalmazkodni, éppen ezért kiemelkedően fontos a gyerekek rendszeres szemvizsgálata. 

A hypermetrópia fokozódásával egyre jobban kell erőltetni a szemet. Először a közeli látásélesség romlik, de erős hypermetrópiánál akár a távoli látásélesség is gyengülhet. Természetesen a szem is egyre inkább erőlködik, ami a tünetek fokozódását vonja maga után. Egyre komolyabb szemfáradtság, mely akár komoly fejfájásokhoz vezethet.

A hypermetropia korrigálása domború (gyűjtő) lencsével lehetséges, mely vastagabb középen, viszont vékonyabb a szélein. Pozitív vagy konkáv lencsének is nevezik. Segítségével a kép visszahelyeződik a retinára és visszaáll a megfelelő látásélesség szemeröltetés nélkül.

Minél inkább távollátó valaki, annál nehezebb és vastagabb szemüveglencsére van szüksége a korrigáláshoz.

Megoldások távollátás (hypermetropia) esetén

Az Essilor lapos, nagyon könnyű és vékony lencsék széles választékát kínálja távollátók számára. A szódásüveg szemüvegek kora lejárt - az Essilor szemüveglencséi kényelmesek és esztétikusak.

Az Essilor lencsekínálatáról bővebben itt.

Címkék

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

További cikkeink