Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Blog

A Varilux S4D lencséről

A Varilux S4D multifokális szemüveglencse 3 forradalmi újításon alapul.

  • Nanoptix
  • SynchronEyes
  • 4D technológia

Nanoptix technológia

A mozgás közbeni látásélmény stabilizálásának céljából.

Mi a „hinta effektus” (swimm effect)?

A multifokális lencséknél a dioptria fokozatosan emelkedik a lencse távoli zónájától (a lencse felső része) a lencse közeli zónájáig (a lencse alsó része). Ez a dioptrianövekedés a prizmatikus szórás következtében képtorzulást okoz, mely a lencse alsó szegmensében a legerősebb.

Statikus látásnál, amikor sem a szemüvegviselő, sem az általa nézett tárgy nem mozog, a szemüvegviselő képtorzulást tapasztal. Az egyenes vonalakat görbének érzékeljük, különösen a lencse alsó területén keresztül.

Dinamikus látásnál, amikor a szemüvegviselő, és/vagy az általa nézet tárgy mozgásban van, ez a hatás jelentősen fokozódik. A viselő a hinta effektust tapasztalja, mert a torzítás miatt a tárgyak természetellenesen pályán mozognak a látótérben.

Az alábbi videó ugyan angol nyelvű, de nagyon jól szemlélteti az előbb említett torzítás és hinta effektust, kb 1 percnél.

A mérnökök régóta próbálják megoldani a hinta effektus kérdését. Az eddigi lencsedizájnokkal az a probléma, hogy kompromisszumot kell kötni a hinta effektus és a látótér szélessége között. Minél jobban csökkentik a hinta effektust, annál jobban szűkül a látótér, így a multifokális lencséknél vagy széles látóteret biztosítottak, de erős hinta effektussal, vagy csökkentett hinta effektust biztosítottak, de szűkebb látótérrel. Ennek az oka, hogy egészen eddig a multifokális lencsék felületét egy egybefüggő felületként kezelték.

A Nanoptix technológia újraértelmezi a lencse struktúráját, és egy egybefüggő felület helyett a felületet apró alkotórészek ezreire bontja. Ezeknek az elemeknek a hosszát, helyzetét, dioptriáját és a felületét egyenként tervezik meg és optimalizálják. Ezután a lencsét ezekből az elemekből „építik újra”.

Az eredmény egy olyan lencse struktúra, mely lehetővé teszi a prizmatikus szórás ellenőrzését, és gyakorlatilag megszünteti a torzítást valamint a hinta effektust a látótér szűkülése nélkül.

SynchronEyes technológia

A binokuláris (kétszemes) látás összehangolása a széles látótér kialakítása érdekében

Miért fontos a 2 szem látását összehangolni?

Az emberi látórendszer természeténél fogva kétszemes látásra van berendezkedve. A kétszemes látás képessége azon alapul, hogy az agy képes a két szem által közvetített képek közötti hasonlóságok és különbségek pontos elemzésére. Ezen folyamat során az agy a két nagyon hasonló 2 dimenziós képet egyesíti (fusio), és létrehoz egy 3 dimenziós „kivetülést”.

Ahhoz hogy az egyesítés megtörténjen, a két szemben keletkező két képnek nagyon hasonlónak kell lennie méret, alak, szín, világosság és képélesség tekintetében.

Amikor szemüveggel egy adott irányba nézünk, a jobb szem nézővonala a jobb szemüveglencsét, a bal szem nézővonala a bal szemüveglencsét adott ponton metszi. Ezt a két pontot nevezzük homológ, vagy egymásnak megfelelő pontoknak. Minden tekintési irányban máshol helyezkedik el ez a két homológ pont. A feladat, hogy minden tekintési irányra azonosítsuk ezeket a homológ pontokat, és az általuk „továbbított képet” összehangoljuk.

Az elmúlt 40 évben a mérnökök jelentős erőfeszítéseket tettek, hogy javítsák a progresszív lencsékkel elérhető kétszemes látás minőségét. Mindezen erőfeszítések ellenére egy jelentős korlátozó tényező nem engedte, hogy a fejlesztések elérjék végső céljukat, mégpedig azt, hogy a két lencsén keresztül látott kép, minden tekintési irányba egyforma legyen. Ennek oka, hogy eddig minden lencsét egyedileg, az adott szemre optimalizáltak, figyelmen kívül hagyva a másik szem sajátosságait. A homológ pontok azonosítása elmaradt, így gyakorlatilag lehetetlen az összehangolás.

A SyncronEyes technológia egy olyan forradalmian új matematikai modellt használ, mely mindkét szem sajátosságait figyelembe veszi mindkét lencse tervezésénél, így lehetőség nyílik a homológ pontok azonosítására és összehangolására minden tekintési irányra.

Az eredmény a látótér drasztikus kiszélesedése.

4D technológia

A gyorsabb észlelési reakció érdekében

Mit jelent az, hogy domináns szem?

Ahogy a legtöbb ember jobb vagy balkezes, úgy a legtöbb embernek van egy domináns szeme is. A domináns szem vezeti a másik szemet az észlelési és szemmozgatási feladatokban. Például amikor tekintési irányt váltunk és szemünkkel új célpontot keresünk, a domináns szem érkezik meg először a célpontra, és irányítja, vezeti a másik szemet.

Napjainkra több mint 235 tudományos cikk jelent meg, melyek szemdominanciával foglalkozó méréseket foglalnak magukba:

  • A kutatások azt mutatják, hogy az agy szemmozgató rendszere a domináns szemet részesíti előnyben, miközben a szemeinkkel új célpontot keresünk. Bebizonyosodott, hogy a domináns szem gyorsabban kezdi meg mozgását az új célpont felé, és előbb érkezik meg a célpontra. (Kawata, Ohtsuka)
  • Más kutatások azt is kimutatták, hogy az agy előnyben részesíti a domináns szemből érkező információkat a másik szemhez viszonyítva, különösen a célpont észlelésének szempontjából. (Shneor E, Hochstein S.)
  • A domináns szem kiemelt szerepet játszik az irányok érzékelésében, és a tárgyak térbeli elhelyezkedésének megbecslésében. (Porac C, Coren S.)

Az egyik legszemléletesebb kísérletben azt vizsgálták, hogy a dinamikus vizuális észlelést igénylő feladatok elvégzését hogyan befolyásolja a domináns illetve a nem domináns szem látásának korlátozása. A kísérletben felvillanó célpontokat kellett észlelni egy mozivásznon, majd egy joystick segítségével mozgatva eljuttatni őket a vászon közepén lévő ponthoz. A feladat végrehajtásához szükséges alapidőt az együtt két szemmel elvégzett feladat adta meg.

Amikor a nem domináns szem látását korlátozták, és a domináns szemét használta az alany, a feladat végrehajtásának ideje átlagosan mindössze 0,2 másodperccel romlott, ellenben amikor a domináns szem látását korlátozták, és a nem domináns szemét használta az alany, a feladat végrehajtása átlagosan 0,8 másodperccel romlott, ami szignifikáns különbség.

Ebből is látszik a domináns szem kiemelt szerepe.

A 4D technológia feladata a domináns szem kereső, vezető szerepének érvényesítése a megfelelő oldali szemüveglencsén.

Az eredmény gyorsabb észlelési reakció.

A Varilux S4D titka az egyedülálló lencse struktúrán (Nanoptix), a kétszemes összehangoláson (Syncroneyes) és a domináns szem vezető szerepének figyelembe vételén alapul (4D technology), így egy olyan egyedülálló lencse-design kerül megalkotásra, mely:

  • a legszélesebb kétszemes látómezőt biztosítja
  • gyakorlatilag megszünteti a zavaró lencsetorzításokat és a „hinta effektust”
  • maximalizálja az észlelési reakciót

Címkék

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

További cikkeink