Pan-Optika Kft.

Menu
HU DE EN

Blog

Minden, amit a progresszív (multifokális) szemüvegről tudni szeretett volna.

Az alábbi cikkben szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba és eloszlatni a tévhiteket és félreértéseket ezzel a sokszor dicsért, néha alulértékelt lencsével kapcsolatban.

40 éves kor fölött előbb-utóbb megjelennek a tipikus olvasási nehézségek. Homályosak, összemosódnak az apró betűk, az olvasnivalót ösztönösen távolabb tartjuk a szemünktől. Ezt hívják presbyopiának. A presbyopia hátrányainak, tüneteinek kezelésére az egyik legelterjedtebb megoldás napjainkban a progresszív szemüveg, mely már több mint 50 éves találmány.

Nagyon sok szóbeszéd kering a progresszív szemüveglencsékről. Sokan, ha kipróbálták, már csak ezt hajlandóak hordani, egyeseknek viszont nehezükre esik „megszokni". Van, aki még soha nem is hallott róla, pedig ez lehetne az ideális megoldás látásproblémájára. Sok a félreértés akörül is, hogy mit tud egy ilyen szemüveg, és mit várhat tőle a páciens. Röpködnek a kifejezések: széles csatornás, személyre szabott… stb.

Az alábbi cikkben szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba és eloszlatni a tévhiteket és félreértéseket ezzel a sokszor dicsért, néha alulértékelt lencsével kapcsolatban. A cikk elolvasását ajánljuk gyakorlott progresszív szemüvegviselőknek, azoknak pedig, akik első progresszív szemüveg vásárlása előtt vagy után állnak, egyenesen kötelező. :-)

Mi is az a progresszív, vagy más néven multifokális szemüveg?

Gyakorlatilag egy olyan szemüveg, amely a presbyopia korrigálására lett megalkotva, és lehetővé teszi az éleslátást egy szemüveggel minden távolságra, látható választóvonal nélkül. Ez sajnos a laikusok számára nem mond sokat. Inkább haladjunk lépésről lépésre, és keressük meg a válaszokat az alábbi kérdésekre.

• Mi az a presbyopia ? Érint-e engem ez az állapot?

• Milyen megoldások vannak a presbyopia „kezelésére"? Mivel tud többet a multifokális szemüveg a többi megoldásnál?

• Milyen elven működik a multifokális szemüveg?

• Hogyan kell használni a multifokális szemüveget?

• Milyen kompromisszumokkal jár a multifokális szemüveg?

• Mi a különbség az árban és minőségben különböző multifokális lencsék között?

• Meg lehet-e szokni a multifokális szemüveget?

Mi a presbyopia? Érint-e engem ez az állapot?

Ahhoz, hogy az ember a közeli és távoli tárgyakat is élesen lássa, a szemnek fókuszálnia kell. Ezt a feladatot a szemlencse látja el. Aki fiatalkorában szemüveget hord, annál legtöbbször a rövidlátást, távollátást vagy asztigmatizmust korrigáljuk szemüveggel, de a fókuszálást a közeli és távoli tárgyak között itt is a szemlencse végzi. Fiatal korban a szemlencse még rugalmas, és a végtelentől az egész közeli tárgyakra is rá tud fókuszálni.

A rövidlátásról, távollátásról és asztigmatizmusról bővebben itt olvashat >>

Idővel a szemlencse rugalmassága csökken, és a közeli tárgyakra egyre nehezebben fókuszál. Ez általában 40 éves kor körül jelentkezhet először, ettől kezdve a különböző távolságokra különböző dioptriájú szemüvegekre van szükség. Ha azt veszi észre, hogy gyenge fényben, vagy apró betűs szöveg olvasása esetén a betűk homályosak, összemosódnak és egyre távolabb tartja az olvasnivalót a szemétől, akkor nagy valószínűséggel a presbyopia első tüneteit tapasztalja. Érdemes elmenni egy szemvizsgálatra, hiszen ez a kellemetlenség egy szemüveggel nagyon könnyen orvosolható.

A presbyopia ugyan nagyon lassan, de egy ideig sajnos fokozódik, így néhány évente egyre erősebb szemüveg kell az olvasáshoz. Bizonyos idő elteltével, ami akár 20-25 év is lehet, ez a folyamat megáll. Ekkorra a távoli korrekció, és a közeli korrekció között maximum 3-3,5 dioptria különbség van.

Milyen megoldások vannak a presbyopia „kezelésére"? Mivel tud többet a progresszív szemüveg a többi megoldásnál?

Napjainkban sok lehetőség közül válogathat az ember, ki-ki igénye szerint.

A legegyszerűbb megoldás egy egyfókuszú olvasószemüveg. Ez tökéletes olvasásra, a probléma ellenben az, hogy az olvasó szemüvegen keresztül nem látunk élesen távolra, tehát vagy föl-le kell kapkodni a szemüveget, amikor közelre-távolra nézünk, vagy ha már volt korábban is távolra szemüvege, akkor a két szemüveget kell folyamatosan cserélgetni.

A presbyopia fokozódásával tovább romlik a helyzet, hisz idővel szükség lehet egy harmadik szemüvegre is a köztes- vagy más néven munkatávolságra. Ilyen távolságra van a monitor, a munkapad, konyhapult, vagy tulajdonképpen minden, ami a szemtől kb. 70-150cm távolságra van. Három szemüveg cserélgetése pedig már szinte megoldhatatlan feladatnak tűnik.

Az első megoldás a szemüveg-cserélgetés problémájára a bifokális lencse volt. Itt a távoli lencsébe alulra egy kis „ablakot" csiszolnak az olvasó dioptriával, így egy szemüveggel lehetséges távolra és közelre is élesen látni.

Hátránya, hogy a távoli és olvasórész találkozásánál a dioptriakülönbség miatt egy zavaró képugrás jön létre, illetve hogy a köztes távolságokra még mindig nincs megfelelő korrekció a szemüvegben.

És el is érkeztünk a progresszív lencse megszületésének céljához.

A progresszív lencsét arra fejlesztették ki, hogy Ön EGY szemüveggel lásson minden távolságra élesen, látható választóvonal és zavaró képugrás nélkül.

Milyen elven működik a multifokális szemüveg?

A multifokális szemüveglencsék felülete alapvetően 4 nagy részre van felosztva.

 A lencse felső harmadában található a távoli dioptria (kék), ez az a terület, ahol a 4-5 méternél távolabbi tárgyakat nézzük.
A lencse alsó harmadában található az olvasó dioptria (piros), mely körülbelül 30-50cm-es távolságra ad éles látást.

A középső harmadban található az átmeneti zóna vagy csatorna (zöld-sárga), ahol a dioptria fokozatosan erősödik a távoli mezőtől az olvasó mezőig, így magába foglalja az összes köztes dioptriát, amire szükségünk lehet bármilyen munkavégzéshez.

A csatornában a dioptria erősödésének megoldása egy igen bonyolult optikai feladat. A fokozatosan változó dioptria következtében a csatorna melletti széli részeken, a negyedik mezőben (szürke) torzítások léphetnek fel, a szemüveg viselője ezeken a széli részeken homályos látást tapasztalhat.

A megfelelő illesztés kiemelten fontos a multifokális szemüveglencséknél, hiszen csak ebben az esetben fognak a látómezők megfelelően elhelyezkedni, és a lehető legtermészetesebb látásélményt biztosítani. A modern videocentráló berendezésekkel, mint a Visioffice, a lencseillesztés 0,1 mm pontossággal történik.

Hogyan kell használni a multifokális szemüveget?

A megfelelően illesztett multifokális lencse a természetes tekintési irányokra van optimalizálva. Természetes fejtartásnál vízszintesen távolra nézve, a lencse felső harmadán néz keresztül az ember.

A köztes távolságnál, (monitor, munkapad stb.) már kicsit lefelé tekintünk, ilyenkor használjuk a csatorna részt. Könyv, újság, mobiltelefon olvasáskor jellemzően egész meredeken lefelé tekint az ember, ilyenkor a lencse alsó harmadán nézzünk keresztül.

Ha oldal irányba tekintünk valamire, érdemes a fejünket is fordítani, hogy ne a szélső torzító mezőn nézzünk keresztül. Ha ezt a rendszert ismeri, a fej finom mozgatásával bármilyen helyzetben megtalálja, az adott távolságra megfelelő dioptriát a szemüvegben.

Milyen kompromisszumokkal jár a multifokális szemüveg?

A multifokális szemüveg nem csodaszer. Nem adja vissza tökéletes, fiatalkori látásunkat.

A multifokális szemüveg egy ESZKÖZ, mely napjaink technológiai szintjén a lehető legfejlettebb megoldást kínálja a presbyopia nehézségeivel küszködők számára. A progresszív szemüveg használatát meg kell tanulni, időt kell adni az agyunknak, hogy átálljon az új, kezdetben szokatlan kép feldolgozására, és ha nem akarjuk állandóan cserélgetni a közeli-távoli szemüvegeinket, akkor meg kell kötni a progresszív lencsével együtt járó kompromisszumokat.

- Egyes mezők mérete: Mivel a szemüveg több mezőre van osztva, ezáltal csökken az egyes mezők mérete. Ez még bőven elég a mindennapi feladatok ellátásához, de ne várjunk például akkora olvasó látóteret egy multifokális szemüvegtől, mint egy alap olvasószemüvegtől, ahol a lencse teljes felülete olvasásra való (viszont semmilyen más távolságra nem használható).

- Fejtartás: A természetes tekintési irányokra való optimalizálás (vízszintesen távolra nézünk, kissé lefelé a köztes távolságra, meredeken lefelé olvasunk) többnyire tökéletesen működik, de bizonyos helyzetekben ettől eltérünk. Ilyenkor a szemüvegviselőnek kell alkalmazkodnia, és korrigálni a fejtartását.

(Például ha a boltban a felső polcon lévő termék árát akarjuk közelről megnézni, akkor meg kell emelnünk az állunkat, hogy a lencse alsó, olvasó részén nézzünk keresztül. Sétálás közben ne közvetlenül a lábunk elé nézzünk, hiszen ott az olvasó dioptria van, hanem legalább 5 méterrel távolabbra. Ugyanígy ha lépcsőn megyünk lefelé, előre kell billenteni a fejünket, és itt is inkább kicsit előrébb, távolabbra nézni, hogy a távoli mezőn vagy a köztes távra való csatornán nézzünk keresztül.)

- Látótér szélesség: A multifokális szemüveglencse széli részein a dioptria átmenet miatt torzítások léphetnek fel. Amikor oldal irányba nézünk szemünkkel, előfordulhat, hogy már ezen a széli részen nézünk át, esetleg úgy érezzük, hogy homályosan látunk. Ilyenkor a fejünket is fordítsuk a nézett tárgy irányába, hogy a lencse megfelelő területén nézzünk keresztül, ahol éles képet fogunk látni.

- Hinta-effektus: Kevés szó esik róla, pedig a progresszív szemüveg megszokása sokszor ennek a hatásnak a megszokásáról szól. A dioptria-átmenet következtében nagyításbeli különbség van a lencse alsó és felső része között. Ennek hatására képtorzulások léphetnek fel, melyek a lencse alsó szegmensében a legerősebbek. Mozdulatlan helyzetben eleinte az egyenes vonalakat görbének láthatjuk, mozgás közben pedig úgy tűnhet, hogy a tárgyak természetellenes pályán mozognak. (Igen, ez megszokható, az agyunk megtanulja értelmezni ezt a kis torzulást, és utána már észre sem vesszük, teljesen természetessé válik.)

Bár a fenti dolgok elsőre ijesztőnek tűnhetnek, a mai modern progresszív lencséknél minimálisra vannak csökkentve ezek a kellemetlenségek.

Mi a különbség az árban és minőségben különböző multifokális lencsék között?

A világ vezető szemüveglencse-gyártó cége évente több mint 150 millió eurót!!! fordít Kutatás- Fejlesztésre. Ennek jelentős hányada a progresszív lencsék fejlesztésére van szánva. Látható tehát, hogy meglehetősen komoly erőforrásokat mozgatnak meg, hogy a progresszív lencséket egyre jobbá és jobbá tegyék.

Ezek az erőfeszítések tulajdonképpen mind arra irányulnak, hogy a korábban tárgyalt kompromisszumokat a lehető legminimálisabbra szorítsák vissza, és hogy a lehető legélesebb, legkontrasztosabb látást biztosítsák a szemüvegviselő számára. Nézzük meg csak a legfontosabb különbségeket aszerint, hogy miben tud többet egy magasabb minőségű progresszív lencse egy gyengébbhez viszonyítva.

Látótér szélesség: A modern technológiákkal már igen jelentős mértékben lecsökkentik a torzító területeket, és kiszélesítik a progresszív lencsék látóterét. Ez egyértelműen óriási előny, hiszen oldal irányba tekintésnél nem kell fejjel is egészen az adott irányba fordulni. Minél jobb minőségű a szemüveglencse, annál kevésbé kell a fejet is fordítani.

Ez nem csak távolra, utcán közlekedve vagy vezetés közben praktikus, hanem amikor a monitort nézzük vagy könyvet, újságot olvasunk. Ilyenkor nem mindegy, hogy minden sor olvasásánál a fejünket is kell mozgatni, vagy kényelmesen, szemmel tudjuk követni a szöveget.
Az alábbi videón bal oldalt egy alap progresszív lencse, míg jobb oldalon egy prémium lencse szemlélteti a különbséget a látóterek szélessége között. A kis kocka mozgása jelöli a szemmozgást.

 

Manapság a legtöbb progresszív szemüveglencsére rásütik, hogy széles látóterű (vagy széles csatornás, kiszélesített olvasórész… stb). Ez azonban NEM egy olyan tulajdonság, ami „vagy van, vagy nincs". Fokozatai vannak!!! Szemléltető anyagokkal elég jól bemutatható, hogy a különböző lencsék mit tudnak nyújtani. A fenti videó egy alap és egy prémium lencsét hasonlított össze, de közöttük természetesen több lépcsőnyi átmenet van. Vásárlás előtt nézzük meg a teljes palettát, és utána döntsünk.

Hinta-effektus: A magasabb minőségű progresszív lencsékben ez a torzító hatás egész minimálisra csökkenthető. Ennek eredményeként sokkal stabilabban mozog az ember, nincs bizonytalan, szédülős érzése, és jelentősen felgyorsul a progresszív lencse megszokási folyamata.
Az alábbi videón ismét bal oldalon egy alap progresszív lencse erős torzítással, mely legerősebben a lencse szélein, és a lencse alján érzékelhető. Jobb oldalon egy prémium progresszív lencse, drasztikusan lecsökkentett torzítással. 

 

Akárcsak a csatornaszélességnél, itt sem egy „van vagy nincs" előnyről beszélünk. Fokozatok vannak. Az egyre újabb és újabb gyártástechnológiákkal és lencse designokkal egyre jobban csökkenthető a hinta-effektus. Érdemes itt is végignézni a lehetőségeket mielőtt döntünk.

Személyreszabás: Nagyon sok szempont szerint lehet személyre szabni egy progresszív szemüveget. Ezek a többlet adatok tényleg segítenek, hogy a lehető legtöbbet lehessen kihozni egy adott progresszívlencse designból. Csak néhány a fontosabbak közül.

Eyecode Szemforgáspont mérés.

Keretadatok figyelembe vétele.

Tekintési szokások mérése.

A sopronban egyedülálló Eyecode szemforgáspontmérésről bővebben itt olvashat >>
 

 

 

Meg lehet-e szokni a multifokális szemüveget?

 
A multifokális szemüvegek teljesen más látásélményt nyújtanak a hagyományos egyfókuszú, vagy akár a bifokális szemüvegekhez képest. (Igazából ez a célunk.) A szemünk által közvetített képet az agyunk értelmezi, és ha ez a kép megváltozik, ahhoz bizony az agynak alkalmazkodnia kell.
Ez igaz akkor is, ha már viseltünk progresszív szemüveget, és egy újat csináltatunk, hiszen változhat a dioptria, más a keret állása, tehát más a kép. Az teljesen egyedi, hogy ezt kinek mennyi ideig tart megszokni. Van, aki felteszi élete első progresszív szemüvegét, kisétál az üzletünkből, és onnantól kezdve folyamatosan, problémamentesen hordja. Extrém esetekben akár 2-4 hétig is eltarthat, mire teljesen természetessé válik a szemüveg viselése.
Javasolt az új szemüvegünket minél többet, sőt lehetőleg folyamatosan hordani, ezáltal fog az agyunk a leggyorsabban alkalmazkodni.
 
Reméljük sikerült mindenki számára hasznos és új információkat nyújtanunk a progresszív szemüvegekkel kapcsolatban. Még hosszan lehetne beszélni róluk. Akinek további kérdései vannak, készséggel állunk rendelkezésükre üzleteinkben.

Címkék

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

További cikkeink